Dragan Damjanović osuđen na 20 godina zatvora

15.12.2006, 17:23
Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Dragan Damjanović oglašen krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Prema presudi, koju je izreklo pretresno vijeće, Dragan Damjanović je od jula 1992. do januara 1993. godine u okviru širokog sistematičnog napada Vojske Republike Srpske usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva opštine Vogošća, ubijao, mučio, silovao, vršio prisilni nestanak i druga nečovječna djela.

Optuženi je u septembru 1992. godine, zajedno sa još dvije osobe, provalio u kuću bračnog para kojeg su maltretirali i tukli. Optuženi je potom fizički prisilio ženu na seksualni odnos. 

Dragan Damjanović je u periodu od augusta 1992. do februara 1993. godine više puta dolazio u logor „Planjina kuća“ gdje je maltretirao i tukao zarobljene civile bošnjačke nacionalnosti.  Također, on je iz logora „Planjina kuća“ odvodio zarobljenike u „živi štit“, usljed čega je veći broj zarobljenika ranjen a neki su i poginuli.  

Optuženi je u januaru 1993. godine iz logora „Planjina kuća“ izveo nekoliko zarobljenika. Jednom od njih urezao je krst na čelo, da bi ga nakon toga izdvojio iz grupe i odveo iza obližnje kuće gdje ga je lišio života. 

Optuženi je, između ostalog, oslobođen optužbi da je u julu 1992. godine u mjestu Svrake, opština Vogošća, ubio dvije osobe.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 08. decembra 2005. godine uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.