Određen pritvor Faruku Hasanoviću i Semiru Pružljaninu

20.12.2006, 12:41
Sud BiH je 14. decembra 2006. godine donio rješenje kojim se određuje pritvor prema osumnjičenim Faruku Hasanoviću i Semiru Pružljaninu u trajanju od mjesec dana. Ova lica se sumnjiče, između ostalog, za krivična djela Pranja novca i Porezne utaje.

U prijedlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Faruk Hasanović, zajedno sa još jednim licem, u maju 2006. godine registrovao firmu „Reflex“ d.o.o. Mostar, te da je osumnjičeni Semir Pružljanin u septembru 2006. godine registrovao firmu „Omerta“ d.o.o. Sarajevo.  Prema prijedlogu Tužilaštva, njihova namjera je bila da preko računa ovih firmi vrše polaganje novca stečenog krivičnim djelom, na način da su putem ovih firmi izvršili uvoz robe za koju se pretpostavlja da je prodata za gotov novac.

Sud je našao da na osnovu podnesenog dokaznog materijala postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.  Uz ovo, Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi isti sa slobode utical na tok krivičnog postupka.