Potvrđena optužnica u predmetu Zdravko Božić i drugi

25.12.2006, 11:24
Sud BiH potvrdio je, 21. decembra 2006. godine, optužnicu protiv Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića koja ih tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice optuženi su kao pripadnici vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), između ostalog, planirali, naređivali, poticali i počinili krivična djela u sklopu širokog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, Srebrenica, u julu 1995. godine. 

Optužnica, između ostalog, navodi da su optuženi, u noći između 13. i 14. jula 1995. godine, u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Bratuncu stražarili, vršili kontrolu ili obezbjeđivali pritvor 2.000 do 3.000 nenaoružanih civila (muškaraca) Bošnjaka upotrebom ili prijetnjom upotrebe sile.  Optuženi su, navodno, učestvovali u maltretiranju, premlaćivanju i okrutnom postupanju prema civilima.

Optužnica dalje navodi da su Zdravko Božić i Mladen Blagojević sa još šest pripadnika VRS-a  strijeljali najmanje pet nenaoružanih civila Bošnjaka u noći između 13. i 14. jula 1995. godine u Osnovnoj školi Vuk Karadžić.

Prema navodima optužnice, Željko Zarić i Zoran Živanović su 14. jula 1995. godine u školi „Grbavci“ u Orahovcu izdvojili iz grupe tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti, koji su tu bili pritvoreni, te ih navodno lišili života pucajući u njih iz automatskog oružja.

Optužnica