Izricanje presude u predmetu Mirsad Bektašević i drugi

05.01.2007, 17:23
U srijedu, 10. januara 2007. godine u sudnici 6 sa početkom u 14:30, pretresno vijeće će izreći presudu u predmetu Mirsad Bektašević i drugi. Optužnica tereti Mirsada Bektaševića, Abdulkadir Cesura i Bajru Ikanovića za krivično djelo terorizma, a Senada Hasanovića za nezakonito posjedovanja oružja i eksploziva.

Amir Bajrić, kojeg je optužnica takođe teretila za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija s Tužilaštvom je zaključio sporazum o priznanju krivnje te je, nakon što je Sud prihvatio sporazum, osuđen na 2 godine zatvora.

U optužnici se navodi da su Mirsad Bektašević i Abdulkadir Cesur došli u Sarajevo iz Švedske (Bektašević) 27. septembra 2005. godine i Danske (Cesur) 14. oktobra 2005. godine s namjerom da počine krivično djelo terorizma na teritoriji BiH ili neke druge evropske zemlje.  U optužnici se dalje navodi je Amir Bajrić, kada je saznao da je Bajro Ikanović zaiteresovan za kupovinu eksploziva, tražio od Senada Hasanovića da nabavi materijal za koji su mislili da je eksploziv iz skrivene kutije u šumi. Optužnica dalje navodi da je Amir Bajrić nabavio materijal za Bajru Ikanovića koji ga je proslijedio Mirsadu Bektaševiću i Abdulkadiru Cesuru.  

Tokom pretresa u ovom predmetu održano je 22 ročišta sa više od 88 sati pred pretresnim vijećem.