Mirsad Bektašević, Abdulkadir Cesur, Bajro Ikanović i Senad Hasanović oglašeni krivim

10.01.2007, 17:10
Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu Mirsad Bektašević i drugi koji se vodi pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Presudom pretresnog vijeća, Mirsad Bektašević oglašen je krivim za:

Krivično djelo terorizma (član 201. stav 1. u skladu sa stavom 4. tačka f) Krivičnog zakona BiH (KZBiH))

  • Krivično djelo spriječavanje službene osobe u vršenju službene radnje (člana 359. stav 1. KZ Federacije BiH (KZFBiH))

te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina i 4 mjeseca.  U izrečenu kaznu zatvora optuženom Mirsadu Bektaševiću uračunava se vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. oktobra 2005. godine.                     

Abdulkadir Cesur oglašen je krivim za:

Krivično djelo terorizma (član 201. stav 1. u skladu sa stavom 4. tačka f) KZ BiH)

  • Krivično djelo spriječavanja službene osobe u vršenju službene radnje (člana 359. stav 1. KZ FBiH)

te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina i 4 mjeseca.  U izrečenu kaznu zatvora optuženom Cesur Abdulkadiru uračunava se vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. oktobra 2005. godine.          

Bajro Ikanović je oglašen krivim za krivično djelo terorizma (član 201. stav 1. u skladu sa stavom 4. tačka f) KZ BiH) te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina.  U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. novembra 2005. godine.

Senad Hasanović oglašen je krivim za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija (član 371. stav 2. KZ FBiH) te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci

Sud BiH produžio je pritvor Mirsadu Bektaševiću, Cesur Abdulkadiru i Bajri Ikanoviću do pravosnažnosti presude, a najduže do isteka vremena trajanja izrečene kazne.