POTPISIVANJE ZAJEDNIČKOG FINANSIJSKOG ARANŽMANA

02.02.2007, 17:11
Danas je potpisan Zajednički finansijski aranžman između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Ureda registrara Suda i Tužilaštva BiH i Ministarstva za vanjske poslove i poslove Komonvelta Velike Britanije, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), ministra za razvojnu saradnju Kraljevine Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Ministarstva za vanjske poslove i saradnju Kraljevine Španije, radi poboljšanja efikasnosti pomoći koju pružaju navedeni međunarodni donatori Sudu i Tužilaštvu BiH. Ovaj Aražman se zasniva na Sporazumu o uspostavi Ureda registrara potpisanom između visokog predstavnika za BiH i Bosne i Hercegovine, a u skladu je i sa Pariškom deklaracijom o efikasnosti pomoći. Nadamo se da će ovo poslužiti kao primjer budućim zajedničkim nastojanjima kada se na određenoj inicijativi istovremeno angažuje više donatora.

Ova grupa donatora obećala je oko 8 miliona EUR-a za period od 2007.-2009. godine za podršku radu Suda i Tužilaštva BiH, a sve radi postepenog preuzimanja odgovornosti države Bosne I Hercegovine za finansiranje pravosudnih institucija. Ova finansijska podrška biće provedena u okviru ovog Aranžmana i Sporazuma o uspostavi Ureda registrara. Sredstva će se usmjeravati putem  Ureda registrara koji ima mandat da pruži administrativnu i tehničku podršku Sudu i Tužilaštvu BiH.
Međunarodna zajednica danas je potvrdila opredijeljenost da podrži Bosnu i Hercegovinu na putu prema Evropskoj uniji. Jako, nezavisno i efikasno pravosuđe preduslov je koji Bosna i Hercegovina mora ispuniti na ovom putu. Upravo iz tog razloga domaće vlasti trebaju prepoznati važnost ovih investicija i osigurati da ne budu kratkog vijeka time što će ispunjavati svoje obaveze i po prestanku međunarodne pomoći preuzeti dalju brigu o investicijama. Imajući ovo na umu, nadamo se da će Bosna i Hercegovina ispuniti sve obaveze koje proističu iz međunarodnog Sporazuma o uspostavi Ureda registrara, čime će osigurati status pouzdanog partnera međunarodnih donatora koji pružaju prijeko potrebnu finansijsku podršku u prelaznom periodu.