Određen pritvor šestorici osumnjičenih u predmetu Predrag Simić i drugi

02.02.2007, 17:14
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se određuje pritvor u trajanju od mjesec dana prema osumnjičenim Predragu Simiću, Siniši Ramiću, Zoranu Pajčinu, Ranku Žderi, Salkanu Džakuliću i Unuc Vesi, koji su osumnjičeni za krivična djela organiziranog kriminala i krivotvorenja novca.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Predrag Simić, Siniša Ramić, Zoran Pajčin i Veso Unuc na području opštine Banja Luka u 2006. godini, organizirali pravljene veće količine lažnog novca radi njegovog stavljanja promet.  U prijedlogu se dalje navodi da su osumnjičeni Predrag Simić i Siniša Ramić, po prethodnom dogovoru sa osumnjičenim Rankom Žderom, a posredstvom njega sa Salkanom Džakulićem, prodali veće količine lažnog novca u više navrata na prodručju BiH, Republike Srbije, Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Sud je našao da na osnovu podnesenog dokaznog materijala postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.  Uz ovo, Sud je osumnjičenim odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti da bi osumnjičeni sa slobode uticali na tok krivičnog postupka te da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo. Pored navedenih razloga, Sud je osumnjičenim Predragu Simiću i Unuc Vesi odredio pritvor i zbog opasnosti od bjekstva.