Potvrđena optužnica protiv Zdravka Mihaljevića

05.02.2007, 15:29
Sud BiH potvrdio je, 2. februara 2007. godine, optužnicu protiv Zdravka Mihaljevića, koja ga tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica navodi da je Zdravko Mihaljević, u svojstvu komadanta jedinice Hrvatskog vijeća obrane za posebne namjene „Maturice“, u periodu od aprila do juna 1993. godine, između ostalog, učestvovao i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju bošnjačkog stanovništva na teritoriji opštine Kiseljak.

Prema navodima optužnice, optuženi je 12. juna 1993. godine učestvovao u napadu i uništenju sela Tulice. Optužnica dalje navodi da je optuženi, po zauzimanju sela, lišio života jednu osobu. 

Nakon zauzimanja sela optuženi je navodno naredio razdvajanje muškaraca od žena.  Prema navodima, optuženi je potom sa još nekoliko vojnika naredio grupi od više od 30 muškaraca da krenu u pravcu mjesnog groblja. Optužnica navodi da je optuženi zajedno sa još dva pripadnika svoje jedinice lišio života sedam osoba iz ove grupe. Ostali zarobljenici su navodno prebačeni u kasarnu u Kiseljak gdje su držani u nehumanim uslovima do njihove razmjene.

Optužnica