Apelaciono vijeće oglasilo Ferida Okića i Fevzi Vasija krivim za organizovani kriminal

12.02.2007, 18:06
Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH je danas izreklo pravomoćnu presudu u predmetu Ferida Okića i Fevzi Vasija. Ferid Okić je oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala (u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama, otmice, razbojništva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija), i osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 26 godina. Fevzi Vasi je oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala (u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama) i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine.

Prema izrečenoj presudi, Apelaciono vijeće je, između ostalog, utvrdilo sljedeće:

Početkom februara 2003. godine Ferid Okić je u Holandiji kupio veću količinu opojne droge „ekstazi“ koju je prebacio u Tuzlu.  Potom, sa njemu poznatim osobama, Okić je dogovorio prodaju “ekstazija” u Turskoj.  Sead Akeljić je “ekstazi” upakovan u plastične bočice i sakriven u rezervoaru svoga vozila iz Tuzle prevezao u Istanbul, gdje ga je sačekao optuženi Fevzi Vasi.  Sead Akeljić i Fevzi Vasi su  vozilo sa “ekstazijem” predali kupcima poznatim optuženom Feridu Okiću. 

Ferid Okić je također krajem juna 2003. godine organizirao otmicu dva lica sa namjerom da od njih ili od njihove rodbine iznudi novac ili drugu imovinsku korist.

Apelaciono vijeće je dalje utvrdilo da je Ferid Okić 16 septembra 2003. godine, zajedno sa drugim licima izvršio pljačku "Union banke" u Tuzli kojom prilikom je otuđena količina novca u vrijednosti 296.460,00 KM.

Ferid Okić i Fevzi Vasi su oslobođeni optužbe da su u januaru 2003. godine počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Vrijeme koje je Ferid Okić proveo u pritvoru od 25. maja 2005. godine (uz raniji period od 8. decembra 2001. godine do 14. novembra 2002. godine) uračunati će se u izrečenu kaznu zatvora.  Period koje je Fevzi Vasi proveo u pritvoru od 27. maja do 8. oktobra 2003. godine će se također uračunati u njemu izrečenu kaznu zatvora.