Gojko Janković osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 34 godine

16.02.2007, 16:30
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Odjela I za ratne zločine, kojom je optuženi Gojko Janković oglašen krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 34 godine.

Presudom sudećeg vijeća Gojko Janković je oglašen krivim što je u periodu između aprila 1992. godine i novembra 1993. godine, kao vođa vojne jedinice koja je djelovala u okviru Fočanske brigade Vojske Srpske Republike učestvovao u širokom i sistematskom napadu vojske, policije i paravojnih formacija na nesrpsko civilno stanovništvo na širem području općine Foča. 

Sudeće vijeće je u izreci presude, između ostalog, navelo sljedeće:

Gojk Janković je 3. jula 1992. godine komandovao grupom vojnika koja je izvršila napad na muslimansko civilno stanovništvo koje se krilo u šumi na brdu Kremnik.  U toku ovog napada tri civila su poginula, nekoliko je ranjeno dok je sedam muškaraca i tridesetoro žena i djece zarobljeno.  Zarobljenici su ispitivani i brutalno prebijeni, da bi   Gojko Janković i nekoliko vojnika pod njegovom komandom naknadno strijeljali sedam zarobljenih muškaraca.

U periodu od sredine jula do sredine augusta 1992. godine optuženi je, između ostalog, u više navrata silovao jednu žensku osobu koja je držana u zarobljeništvu u Sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

Gojko Janković je 2. augusta 1992. godine, zajedno sa Dragoljubom Kunarcem i Dragutinom Vukovićem izveo tri zarobljene maloljetnice iz jedne kuće u Aladži i odveo ih u kuću u selu Trnovača.  Jedna od zarobljenih je u kući ostala nekoliko dana, dok su druge dvije zarobljenice do januara 1993. godine držane u seksualnom ropstvu od strane optuženog i Dragoljuba Kunarca. 

Optuženi je oslobođen optužbe da je u periodu od 7. aprila do početka maja 1992. godine više puta učestvovao u silovanju jedne ženske osobe.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 14. marta 2005. godine  uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.