Za sutra zakazana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Momčilo Mandić i drugi

14.03.2007, 12:13
Sjednica Apelacionog vijeća Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Momčilo Mandić i drugi zakazana je za sutra, 15. marta 2007. godine, u sudnici 4, sa početkom u 10:00 sati.

Sudeće vijeće je 27. oktobra 2006. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu kojom je Momčilo Mandić oglašen krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i falsificiranje isprave, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina.  Momčilo Mandić je, presudom sudećeg vijeća, oslobođen optužbi da je počinio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela organizirani kriminal i pružanje pomoći osobi koju je optužio Međunarodni krivični sud.

Milorad Govedarica oglašen je krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, dok su Milovan Bjelica i Mirko Šarović oslobođeni svih optužbi. 

Sudeće vijeće je, takođe, obavezalo optužene Momčila Mandića i Milorada Govedaricu da solidarno naknade štetu Privrednoj banci Srpsko Sarajevo (PBSS) u iznosu od 465.833,00 KM.  Uz to, optuženi Momčilo Mandić je, prema presudi sudećeg vijeća, dužan da naknadi štetu PBSS-u u iznosu od 4.466.150,03 KM.

Žalbe na presudu su uložili Momčilo Mandić, branioci Momčila Mandića i Milorada Govedarice kao i Tužilaštvo BiH.