Radmilo Vuković oglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

16.04.2007, 16:46
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Odjela I za ratne zločine, kojom je optuženi Radmilo Vuković oglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

Presudom sudećeg vijeća Radmilo Vuković je oglašen krivim što je za vrijeme oružanog sukoba između oružanih snaga Republike BiH i oružanih snaga tzv. Srpske Republike BiH na području općine Foča, kao pripadnik vojnih snaga tzv. Srpske Republike BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. 

Radmilo Vuković je 10. juna 1992. godine naoružan iz jednog stana izveo žensku osobu,   uveo u drugi stan u Miljevini, općina Foča, u kojem ju je fizičko zlostavljao udarajući je po raznim dijelovima tijela, prijeteći joj smrću, prislanjajući joj pištolj na sljepoočnicu i stavljajući joj nož pod grlo.  U jednom momentu, optuženi je rastrgao njenu odjeću i udario je u glavu, nakon čega se ona onesvijestila.  Optuženi je potom izvršio silovanje ove osobe.  Optuženi je oštećenu silovao u istom stanu najmanje pet ili šest puta do kraja augusta 1992. godine.  Prisiljavanje na seksualne odnose je kod oštećene imalo za direktnu posljedicu izazivanje trudnoće, te je po protjerivanju sa područja općine Foča oštećena rodila dijete.  

Prilikom odmjeravanja kazne, Sud je optuženom od olakšavajućih okolnosti cijenio činjenicu da se optuženi korektno držao pred sudom, da do sada nije krivično odgovarao, te da  ima porodicu.  Sud je, kao osobito olakšavajuću okolnost, cijenio postojanje prijeratne veze između optuženog i oštećene.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 18. aprila 2006. godine do 14. februara 2007. godine, uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.