Određen pritvor Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću

18.04.2007, 16:37
Sud BiH je 17. aprila 2007. godine donio rješenje kojim se određuje pritvor prema osumnjičenim Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću u trajanju od mjesec dana, a koji prema ovom rješenju može trajati najduže do 16. maja 2007. godine. Enes Handžić i Senad Dautović se sumnjiče za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni, u periodu od aprila 1993. do aprila 1994. godine, u svojstvu visoko pozicioniranih vojnih dužnosnika, učestvovali u progonu hrvatskog stanovništva Bugojna i šireg područja.  Tužilaštvo je u svom prijedlogu navelo da je u inkriminiranom periodu Enes Handžić bio pomoćnik komadanta za bezbjednost 307. brdske brigade Armije BiH, dok je Senad Dautović, između ostalog, vršio dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti Bugojno.Prema prijedlogu za određivanje pritvora, tokom napada zarobljeni civili i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su odvođeni u logore gdje su, između ostalog, fizički i psihički maltretirani, dok su neki i ubijeni. 

Sud je ustanovio da na osnovu podnesenih iskaza svjedoka i materijalnih dokaza  postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili navedeno krivično djelo.  Sud je odredio pritvor smatrajući da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali krivični postupak uticajem na svjedoke i saizvršioce, te krivotvorili ili uništavali dokaze.  Sud je osumnjičenima, takođe, odredio pritvor zbog zaštite sigurnosti građana i imovine.