Radmilo Vuković lišen slobode

09.05.2007, 17:56
Radmilo Vuković danas je, u skladu sa naredbom Suda BiH, lišen slobode od strane Sudske policije BiH, nakon što je Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine 7. maja 2007. godine donijelo rješenje kojim mu je određen pritvor.

Sudeće vijeće je dana 16. aprila 2007. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu, kojom je optuženi Radmilo Vuković oglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

Dana 14. februara 2007. godine, vršeći redovnu kontrolu opravdanosti pritvora prema optuženom, sudeće vijeće je donijelo rješenje o ukidanju pritvora, zaključivši da su se okolnosti u pogledu razloga za određivanje pritvora izmijenile, odnosno da su prestali razlozi zbog kojih je pritvor prema optuženom produžen. Vijeće je ustanovilo da pritvor u predmetu više nije neophodan za sigurnost građana i imovine.

Dana 17. aprila 2007. godine sudeće vijeće je odbilo prijedlog tužioca u ovom predmetu da se prema optuženom odredi pritvor.  Apelaciono vijeće je rješenjem od dana 7. maja 2007. godine uvažilo žalbu Tužilaštva na ovu odluku, te ju je preinačilo na način da se prema optuženom određuje pritvor.  Apelaciono vijeće je odredilo pritvor optuženom cijeneći da postoje okolnosti koje ukazuju da je njegovo zadržavanje u pritvoru neophodno za sigurnost građana i imovine.  Nakon ovoga Sud je izdao naredbu da se optuženi liši slobode.