Optuženi u predmetu Milan Papić i drugi oglašeni krivim

10.05.2007, 17:19
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Milan Papić i drugi koji se vodi pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

 

Presudom pretresnog vijeća, Milan Papić je oglašen krivim za sljedeća krivična djela:

 

  • carinska prevara i
  • organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom carinske prevare

te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.  Sud je, takođe, obavezao Milana Papića da u korist budžeta BiH plati iznos od 645.813,48 KM, što je srazmjerno pribavljenoj protupravnoj imovinskoj koristi.

Dragan Sarić je oglašen krivim za sljedeća krivična djela:

  • carinska prevara i
  • organizirani kriminal  u vezi sa krivičnim djelom carinske prevare

te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.  U izrečenu kaznu zatvora optuženom Draganu Sariću uračunava se vrijeme koje je proveo u pritvoru od 30. marta 2006. godine.          

Goran Novaković, Milijana Obrenović i Anđelko Jović su oglašeni krivim za krivično djelo nesavjesnog rada u službi.  Goran Novaković je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, Milijana Obrenović na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, dok je Anđelko Jović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Davor Simić je oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Milan Jovanović je oglašen krivim za krivično djelo krivotvorenja službene isprave, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

Dragomir Majdov je oslobođen svih optužbi. 

U izreci presude pretresno vijeće je, između ostalog, navelo sljedeće.

Sa namjerom da uveze sirovu kafu u BiH te izbjegne plaćanje carina i drugih dažbina pri uvozu, u periodu od 15. septembra 2005. godine do 19. januara 2006. godine, Milan Papić, je u svojstvu direktora i vlasnika „Red Star“ d.o.o. Bileća i „Pami Trade“ d.o.o. Nikšić, Republika Crna Gora, zakupio tegljač kojim je upravljao Dragan Sarić.  Dragan Sarić je djelatnicima Carinske uprave Brčko podnosio lažne dokumente i prijave da je kamion prazan.  Goran Novaković, Milijana Obrenović i Anđelko Jović su, u različite dane, u svojstvu službenih lica na graničnom prelazu, evidentirali kamion kao prazan prethodno propustivši da ga pregledaju.  Na ovaj način sirova kafa je uvezena ukupno 10 puta omogućavajući Milanu Papiću izbjegavanje plaćanja carina i drugih dažbina u iznosu od 464.445,75 KM. 

U periodu od 16. do 31. marta 2006. godine, Milan Papić je dogovorio sa Davorom Simićem, koji je radio na graničnom prelazu Brčko, da prilikom uvoza sirove kafe u BiH, tegljač natovaren sirovom kafom evidentira kao tegljač natovaren građevinskim materijalom.  Milan Jovanović je 31. marta 2006. godine, u svojstvu carinika na graničnom prelazu Brčko, omogućio uvoz sirove kafe zamjenivši originalnu ispravu novom.   Na ovaj način Milan Papić je izbjegao plaćanje carina i drugih dažbina u iznosu od 181.367,73 KM. 

Optuženom Draganu Sariću produžen je pritvor do pravosnažnosti ove presude.

Sud je Milanu Papiću i Davoru Simiću odredio mjere zabrane.  Ovim im je zabranjeno napuštanje općina u kojima borave, te su dužni predati sve lične dokumente i javljati se u nadležnu policijsku stanicu dva puta sedmično.