Goran i Zoran Damjanović oglašeni krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

18.06.2007, 16:05
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Odjela I za ratne zločine, kojom su optuženi Goran i Zoran Damjanović oglašeni krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Pored ovoga, prvostepenom presudom Goran Damjanović je oglašen krivim za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materijala. Goran Damjanović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, dok je Zoran Damjanović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i šest mjeseci.

Presudom sudećeg vijeća Goran i Zoran Damjanović su oglašeni krivim što su 2. juna 1992. godine, u naselju Bojnik u Sarajevu, kao pripadnici Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, naoružani s puškama i u vojnim uniformama, zajedno sa drugim vojnicima učestvovali u premlaćivanju grupe od oko 20 do 30 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti.  Neki od zarobljenika već su bili ranjeni nakon što su bili zarobljeni ranije u toku dana od strane vojnih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine u naselju Ahatovići.  Premlaćivanje je trajalo od jednog do tri sata kojom prilikom su optuženi, zajedno sa drugim vojnicima, zarobljenike tukli puškama, palicama, bocama, te nogama i rukama, na taj način nanoseći žrtvama tešku fizičku i psihičku bol.  Motiv premlaćivanja je, prema presudi sudećeg vijeća, bio kažnjavanje zbog pružanja otpora prilikom napada na Ahatoviće, te činjenica da su žrtve bili Bošnjaci.

Prema presudi sudećeg vijeća, Goran Damjanović je 26. aprila 2006. godine,  neovlašteno držao veću količinu vatrenog oružja i municije u porodičnoj kući čime je počinio krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materijala.

Vrijeme koje su Goran (od 26. aprila 2006. godine do 18. januara 2007. godine) i Zoran Damjanović (od 26. aprila do 22. juna 2006. godine) proveli u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.