Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Mikulić i drugi

19.06.2007, 15:00
Sud BiH je 12. juna 2007. godine potvrdio optužnicu protiv Dragana Mikulića, „Mikulić Company“ d.o.o. Grude, Mariofila Grbešića i Jasne Karačić, koja ih tereti za krivična djela carinske prevare i porezne utaje.

Prema navodima optužnice, Dragan Mikulić, kao odgovorna osoba pravnog lica „Mikulić Company“ d.o.o. Grude, te Mariofil Grbešić i Jasna Karačić kao uposlenici ovlaštene špediter firme „Mikulić Company“ d.o.o. Grude, su u periodu između 1. januara i 31. augusta 2005. godine podnijeli lažne carinske isprave carinskim organima BiH kako bi izbjegli plaćanje carinskih obaveza i poreza.  Optužnica navodi da su na taj način prikazali lažne podatke koji su uticali na utvrđivanje iznosa carinskih i poreskih obaveza.  Optuženi su u gore navedenom periodu, prilikom uvoza lož ulja, podnijeli carinskim vlastima BiH 45 carinskih deklaracija uz koje su priložili 45 krivotvorenih EUR 1 uvjerenja o kretanju i 45 krivotvorenih certifikata o kvantitetu i kvalitetu robe. 

Na ovaj način optuženi su ,prema navodima optužnice, lažno prikazali carinskim vlastima da je uvezena roba iz Državne zajednice Srbije i Crne Gore i time iskoristili carinske pogodnosti, iako su znali ili su mogli znati da je uvezena roba iz Grčke i da ne ispunjava uslove za pogodnosti predviđene Ugovorom o slobodnoj trgovini.  Optužnica navodi da su optuženi, između ostalog, izbjegli plaćanje carine od pravnih lica u ukupnom iznosu od 94.008,01 KM. 

Optužnica