Гојко Кличковић изручен Босни и Херцеговини

20.06.2007, 18:55
Судска полиција је данас на Међународном граничном прелазу Босанска Рача, према наредби Суда БиХ, преузела Гојка Кличковића, који је у складу са одлуком Министарства правде Републике Србије уступљен правосудним органима БиХ на даље процесуирање. Гојко Кличовић се сумњичи за кривично дјело злочина против човјечности.

Суд БиХ је 29. јуна 2006. године донио рјешење о одређивању једномјесечног притвора Гојку Кличковићу.  Суд је установио да на основу поднесених доказа  постоји основана сумња да је осумњичени починио наведено кривично дјело.  Суд је овим рјешењем одредио притвор сматрајући да би осумњичени боравком на слободи ометао кривични поступак утицајем на свједоке и саизвршиоце.

У предлогу за одређивање притвора Тужилаштво БиХ наводи да постоји основана сумња да је осумњичени, заједно са другим активистима Српске демократске странке, у својству  предсједника Извршног одбора Скупштине српске општине Босанска Крупа и предсједника ратног Предсједништва српске општине Крупа на Уни у периоду од 1990. до 1992. године предузео активности у циљу подјеле општине Босанска Крупа на српски и муслимански дио.   Тужилаштво је у свом предлогу навело да је у овом периоду осумњичени наредио, планирао, припремао, помагао и подстрекавао убиства, депортације, присилно пресељење и затварање становништва.