Određen pritvor Gojku Kličkoviću

22.06.2007, 12:44
Sud BiH je 21. lipnja 2007. godine donio rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Gojku Kličkoviću, koji se sumnjiči za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže do 20. srpnja 2007. godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužiteljstvo BiH navodi da postoji utemeljena sumnja da je osumnjičenik, zajedno sa drugim aktivistima Srpske demokratske stranke, u svojstvu predsjednika Izvršnoga odbora Skupštine srpske općine Bosanska Krupa i predsjednika ratnoga Predsjedništva srpske općine Krupa na Uni u razdoblju od 1990. do 1992. godine poduzeo aktivnosti u cilju podjele općine Bosanska Krupa na srpski i muslimanski dio.Tužiteljstvo je u svome prijedlogu navelo da je u ovome razdoblju osumnjičenik naredio, planirao, pripremao, pomagao i podstrekavao ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje i zatočenje stanovništva. 

Sud smatra da, na temelju podnesenoga dokaznoga materijala, postoji utemeljena sumnja da je osumnjičenik počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.  Uz ovo, Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva osumnjičenika i opasnosti da bi sa slobode utjecao na tijek kaznenoga postupka.