Нисет Рамић осуђен на 30 година дуготрајног затвора за ратни злочин против цивилног становништва

17.07.2007, 18:20
Суд БиХ данас је изрекао првостепену пресуду у предмету Нисет Рамић којом је оптужени проглашен кривим за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва и осуђен на јединствену казну дуготрајног затвора у трајању од 30 година.

Пресудом судског вијећа Нисет Рамић је проглашен кривим што је у раним јутарњим часовима  20. јуна 1992. године, у својству припадника диверзантске чете Територијалне одбране  Високо, проводећи акцију одузимања наоружања у насељима у околини Високог, дошао у насеље Хлапчевићи и наредио групи од око 8 војника које је предводио да опколе три куће мјештана српске националности. Оптужени је затим, заједно са војницима, из кућа извео шест лица српске националности, заробио их и упутио у правцу Омладинског дома у мјесту Хлапчевићи.  Оптужени је на путу до дома заробљене зауставио да би затим прозвао једно лице да изађе из врсте тражећи информације гдје се налази скривено оружје и минска поља. Након што му ово лице није дало одговор, оптужени је пуцао у њега рафалном паљбом.  Оптужени се затим окренуо према осталим заробљеним цивилима и отворио рафалну паљбу у њиховом правцу. Том приликом, четири цивила су убијена а два рањена. 

Суд је, такође, донио рјешење којим се према оптуженом продужава притвор до његовог упућивања на издржавање изречене казне затвора, односно најдуже до истицања казне изречене у пресуди.  Вријеме које је оптужени провео у притвору урачунаће се у изречену казну затвора.