Саопштење Суда БиХ

18.07.2007, 11:11
Министарство правде прослиједило је Суду БиХ обавјештење 26 притвореника, упућено на неколико државних и ентитетских институција, којим наговјештавају могуће ступање у штрајк глађу. Ради се о лицима према којима је притвор одређен у складу са одлукама Одсјека I за ратне злочине Суда БиХ.

 

Као један од главних разлога за евентуално ступање у штрајк глађу притвореници су навели чињеницу да Суд у предметима ратних злочина примјењује Кривични закон БиХ из 2003. године, а не кривични закон који је био на снази у вријеме оружаног сукоба у БиХ.  Притвореници у обавјештењу траже поништење свих пресуда Суда БиХ у предметима Одсјека I за ратне злочине. 

Суд БиХ је у неколико правоснажних пресуда већ одлучио о овом питању. Такође, Уставни суд БиХ је, у одлуци од 30. марта 2007. година, јасно указао да примјеном Кривичног закона БиХ из 2003. године Суд БиХ не крши уставна права оптужених нити њихова права загарантована међународним правом. 

Суд ће наставити поступати у складу са законским обавезама, обезбјеђујући правична и ефикасна суђења уз поштивање свих права осумњичених и оптужених.  У случају штрајка глађу, до којег надамо се неће доћи, Суд ће поступати експедитивно и у складу са законом, као што је то радио током штрајка глађу почетком ове године. 

Милорад Трбић, оптужени чији је предмет Међународни кривични суд за бившу Југославију уступио властима БиХ на даље процесуирање, штрајкује глађу од 24. јуна 2007. године.  У разлозима за ступање у штрајк глађу Милорад Трбић наводи да се не осјећа кривим и да повлачи све изјаве које је до сада дао, јер их је, према његовим ријечима, дао под притиском. Милорад Трбић је, такође, затражио ослобођење од даљњег процесуирања. Оптужени је хоспитализиран ради обезбјеђења адекватне медицинске његе и успостављене су све безбједносне мјере у складу са законом. Суд свакодневно добија извјештај о здравственом стању оптуженог.