Ukinuta presuda u predmetu Dragan Čović i drugi

26.09.2007, 15:44
Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH je 11. rujna 2007. godine donijelo odluku po žalbama na presudu sudbenoga vijeća u predmetu Dragan Čović i drugi, kojom se uvažavaju žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja prvooptuženoga Dragana Čovića, te se ukida presuda sudbenoga vijeća od 17. studenoga 2006. godine. Istom odlukom određeno je održavanje rasprave pred vijećem Apelacionoga odjeljenja.

U rješenju Apelacionoga vijeća stoji da su žalbe uvažene imajući u vidu utvrđene bitne povrede odredaba kaznenoga postupka. 

Presudom sudbenoga vijeća Dragan Čović je oglašen krivim za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.  Sudbeno vijeće je prvostupanjskom presudom oslobodilo Dragana Čovića, Jozu Ivanković – Lijanovića, Slavu Ivanković – Lijanovića, Mladena Ivanković – Lijanovića, Jerku Ivanković – Lijanovića, Matu Tadića i Zdravka Lučića optužbi da su počinili ostala kaznena djela sadržana u optužnici.  S obzirom da Tužiteljstvo nije uložilo žalbe u odnosu na optuženike Matu Tadića i Zdravka Lučića, oslobađajuća presuda sudbenoga vijeća u odnosu na njih je postala pravomoćna.

Rješenje