Zakazana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Gojko Janković

22.10.2007, 16:50
Sjednica Apelacionog vijeća Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Gojko Janković zakazana je za utorak, 23. oktobra 2007. godine, u sudnici 5, sa početkom u 14:00 sati.

Sudeće vijeće je 16. februara 2007. godine izreklo prvostepenu presudu kojom je Gojko Janković oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 34 godine.

Presudom sudećeg vijeća Gojko Janković je oglašen krivim što je u periodu između aprila 1992. godine i novembra 1993. godine, kao vođa vojne jedinice koja je djelovala u okviru Fočanske brigade Vojske Srpske Republike BiH učestvovao u širokom i sistematskom napadu vojske, policije i paravojnih formacija na nesrpsko civilno stanovništvo na širem području općine Foča. 

Gojko Janković je 2. augusta 1992. godine, zajedno sa Dragoljubom Kunarcem i Dragutinom Vukovićem izveo tri zarobljene maloljetnice iz jedne kuće u Aladži i odveo ih u kuću u selu Trnovača.  Jedna od zarobljenih je u kući ostala nekoliko dana, dok su druge dvije zarobljenice do januara 1993. godine držane u seksualnom ropstvu od strane optuženog i Dragoljuba Kunarca. 

Žalbu na presudu je uložio branitelj Gojka Jankovića.