Apelaciono vijeće donijelo presudu u predmetu Gojko Janković

19.11.2007, 16:41
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je pravosnažnu presudu u predmetu Gojko Janković, kojom se djelimično uvažava žalba branioca optuženog, te se prvostepena presuda Suda BiH od 16. februara 2007. godine preinačava u pravnoj ocjeni radnji izvršenja krivičnog djela zločina protiv čovječnosti za koje je sudeće vijeće optuženog oglasilo krivim. U ostalom dijelu presuda sudećeg vijeća ostaje neizmijenjena, tako da je postala pravosnažna i kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 34 godine, koju je optuženom izreklo pretresno vijeće.

Presudom sudećeg vijeća Gojko Janković je oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Optuženi je, dana 14. aprila 1992. godine, naredio grupi vojnika kojom je komandovao da izvrši napad na zaselak Brežine / Zubovići, općina Foča, naseljen civilima muslimanske nacionalnosti.  Nakon napada, neki od civila su prisilno odvedeni u zarobljeništvo, gdje su ispitivani i pretučeni, a potom sprovedeni u logor smešten u Kazneno-popravnom domu u Foči.  Nadalje, optuženi je 3. jula 1992. godine komandovao grupom vojnika koja je izvršila napad na muslimansko civilno stanovništvo koje se krilo u šumi na brdu Kremnik.  U toku ovog napada tri civila su poginula, nekoliko je ranjeno, dok je sedam muškaraca i tridesetoro žena i djece zarobljeno.  Zarobljeni civili su ispitivani i brutalno prebijeni, da bi optuženi i nekoliko vojnika pod njegovom komandom naknadno strijeljali sedam zarobljenih muškaraca.  U periodu od sredine jula do sredine augusta 1992. godine optuženi je, između ostalog, u više navrata silovao jednu žensku osobu koja je držana u zarobljeništvu u Sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

Optuženi je oslobođen optužbe da je u periodu od 7. aprila do početka maja 1992. godine više puta učestvovao u silovanju druge ženske osobe.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 14. marta 2005. godine uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora. Predmet Gojko Janković je drugi predmet koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio vlastima Bosne i Hercegovine na dalje procesuiranje.