Zakazana sjednica Apelacionoga vijeća u predmetu Niset Ramić

20.11.2007, 15:41

Sjednica Apelacionoga vijeća Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Niset Ramić zakazana je za sutra, 21. studenoga 2007. godine, u sudnici 5, sa početkom u 10:00 sati.

Sudbeno vijeće je 17. srpnja 2007. godine izreklo prvostupanjsku presudu kojom je Niset Ramić oglašen krivim za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva i osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnoga zatvora u trajanju od 30 godina (imajući u vidu i raniju zatvorsku kaznu izrečenu u drugom predmetu).

Presudom sudbenoga vijeća Niset Ramić je oglašen krivim što je u ranim jutarnjim satima 20. lipnja 1992. godine, u svojstvu pripadnika diverzantske čete Teritorijalne obrane Visoko, provodeći akciju oduzimanja naoružanja u naseljima u okolici Visokoga, došao u naselje Hlapčevići i naredio grupi od oko 8 vojnika koje je predvodio da opkole tri kuće mještana srpske nacionalnosti.  Optuženik je potom, zajedno sa vojnicima, iz kuća izveo šest osoba srpske nacionalnosti, zatočio ih i uputio u pravcu Omladinskoga doma u mjestu Hlapčevići.  Optuženik je na putu prema domu zatočene civile zaustavio da bi potom prozvao jednu osobu da istupi, te od nje tražio informacije gdje se nalazi skriveno oružje i minska polja.  Nakon što mu ta ososba nije dala odgovor, optuženik je pucao u njega rafalnom paljbom.  Optuženik se zatim okrenuo prema ostalim zatočenim civilima i otvorio rafalnu paljbu u njihovome pravcu.  Tom prigodom, četiri civila su ubijena, a dva ranjena.

Žalbu na presudu su uložili Tužiteljstvo BiH i  branitelj optuženika Niseta Ramića.