Određen pritvor Stojanu Perkoviću

16.01.2009, 14:59
Sud BiH donio je 16. januara 2009. godine rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor prema Stojanu Perkoviću, koji je osumnjičen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 14. februara 2009. godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora, navodi se da je osumnjičeni Perković, kao pripadnik vojske Republike Srpske (VRS) u svojstvu komandira čete iz mjesta Lađevine, opština Rogatica, izvršio, podsticao i pomagao u činjenju nečovječnih djela (ubistva, prisilni nestanci, teška oduzimanja slobode, silovanja) usmjerenih prema civilima nesrpske nacionalnosti sa područja općtine Rogatica.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Perković počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoje posebne okolnosti koje ukazuju na to da će osumnjičeni, ukoliko bi se nalazio na slobodi, ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke.