Statusna konferencija u predmetu Ivan Zelenika i dr.

04.06.2012, 12:17
Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Ivan Zelenika i dr. zakazana je za 05. juni 2012. godine s početkom u 11:00 sati u sudnici 4.

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 13. marta 2012. godine, optužnicu u predmetu Ivan Zelenika i dr. koja optužene Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić tereti za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od mjeseca maja do mjeseca avgusta 1992. godine, Ivan Zelenika, u svojstvu višeg oficira u štabu HOS-a, Srećko Herceg, u svojstvu komandanta vojnog zatvora Dretelj „Bruno Bušić“, Edib Buljubašić, u svojstvu pripadnika HOS-a i zamjenika komandanta kasarne HOS-a Dretelj „Bruno Bušić“, te Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, u svojstvu pripadnika HOS-a i stražara u vojnom zatvoru „Dretelj“, zajedno sa drugim osobama, počinili krivična djela zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zarobljenim u logoru Dretelj.