Ukinut pritvor optuženima u predmetu Ivan Zelenika i drugi

20.09.2012, 10:52
Sud Bosne i Hercegovine je dana 19. septembra 2012. godine, donio rješenje u predmetu Ivan Zelenika i drugi, kojim se optuženima Zelenika Ivanu, Herceg Srećku, Medić Ivanu i Grubišić-Fejzić Marini ukida pritvor i određuju sljedeće mjere zabrane:

 

1.         Zabrana napuštanja boravišta, osim ukoliko ne bude potrebno da se optuženi pojave pred Sudom i Tužilaštvom BiH. Nadležne policijske stanice će organizovati obilazak optuženih svakog ponedjeljka, srijede i petka u periodu od 09,00 do 21,00 sat, u cilju provjere da li isti poštuju izrečenu mjeru, te pismenim putem po svakoj izvršenoj provjeri izvještavati Sud;

 

2.         Zabrana putovanja, a u cilju izvršenja ove mjere privremeno oduzimanje putnih isprava – pasoša Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, izdatih na ime optuženih. Zabranjuje se izdavanje novih pasoša kao i korištenje ličnih karata (BiH i Republike Hrvatske) za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;

 

3.         Zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100m (stotinu metara) sa saoptuženim, svjedocima navedenim u optužnici, te ostalim licima koji imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

 

U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

 

Optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić terete se za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.