Goran Vujović i Miroslav Duka izjasnili se da nisu krivi

07.02.2014, 13:36
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Goran Vujović i Miroslav Duka izjasnili su se da nisu krivi.

 

Sud Bosne i Hercegovine je dana, 27. decembra 2013. potvrdio optužnicu kojom se optuženi Goran Vujović i Miroslav Duka terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od početka juna 1992. do kraja decembra 1992. godine za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Istočne Hercegovine, na području općina Bileća, Nevesinje i Gacko, optuženi  Goran Vujović, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Bileći i Miroslav Duka, u svojstvu komandira milicije u Stanici javne bezbjednosti u Bileći omogućili i organizirali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prostorijama zgrade SJB Bileća, zgrade tzv. Starog zatvora u Bileći, te u prostorijama zgrade Đačkog doma u Bileći, gdje su zatvoreni civili držani u nehumanim uslovima i izloženi ubistvima, mučenjima i teškim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.