Početak glavnog pretresa u predmetu Goran Maksimović i dr.

16.04.2015, 11:39
Početak glavnog pretresa u predmetu Goran Maksimović i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, zakazan je za 17. april 2015. godine, sa početkom u 10.00 sati, u sudnici 6.

 

U predmetu protiv optuženih Goran Maksimović i drugi, doneseno je  rješenje  kojim se razdvaja krivični postupak u odnosu na optuženog Radivoja Đorđića, postupak protiv njega će se posebno voditi pod novim brojem: S1 K 08563 15 Kro.

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 10. februara 2015. godine optužnicu koja optužene: Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Radivoja Đorđića, Slavka Perića, Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića  tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti  iz člana 172. stav 1. u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

U optužnici se navodi da su optuženi Goran Maksimović, u svojstvu komandira, Ljiljan Mitrović u svojstvu zamjenika komandira Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti Ugljevik, planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti policije Republike Srpske, Slavko Perić, u svojstvu komandira Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Repbulike Srpske, planirao, rukovodio i nadzirao aktivnosti pripadnika Lokanjske čete  Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, u čijem sastavu su bili Radivoje Đorđić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Cvjetko Popadić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović, koji su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada koji je vojska i policija  Republike Srpske preduzimala u periodu od početka mjeseca aprila do kraja mjeseca oktobra 1992.godine usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na širem području sela Lokanj, općina Zvornik, vršili progon  ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima, učinjenim u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljne fizičke i psihičke povrede.  Znajući za takav napad i svjesni da svojim radnjama učestvuju u izvršenju napada, u namjeri da počine progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, lišili su života 67 civila bošnjačke nacionalnosti.