Izrečena presuda u predmetu Svetozar Perućica i dr.

07.04.2016, 15:37

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Svetozar Perućica i dr. vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je dana, 07. aprila 2016. godine presudu kojom su optuženi Svetozar Perućica, Neđeljko Kuljić, Marko Govedarica, Marko Dunđer, Davor Milićević, Zoran Bandur i Jozo Rašić, oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela oganizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Sud je optužene Svetozara Perućicu i Neđeljka Kuljića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina, optužene Davora Miličevića i Zorana Bandura na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine, a optužene Marka Dunđera, Marka Govedaricu i Jozu Rašića na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine.

Optuženi su oglašeni krivim što su u periodu od decembra 2013. godine do februara 2014. godine, optuženi Svetozar Perućica i Neđeljko Kuljić organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, a ostali optuženi postali članovi grupe za organizirani kriminal koja je radi pribavljanja imovinske koristi, zajedničkim djelovanjem pripadnika na području Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske vršila međunarodni neovlašteni promet opojne droge marihuana.

 

Istom presudom optuženi Svetozar Perućica, Neđeljko Kuljić, Srećko Trifković, Govedarica Marko, Dunđer Marko, Milenko Kuljić, Saša Kuljić, Govedarica Miloš, Puhalo Bojan, Siniša Kuljić i Vuk Vujović su oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

 

 

Sud je takođe donio rješenje kojim je prema optuženim Svetozaru Perućici i Miljenku Kuljiću produžen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže 9 (devet) mjeseci, i to do 07.januara 2017. godine, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ili do nove odluke Suda.

 

Sud je takođe donio rješenje kojim je prema optuženim Bojanu Puhalo, Saši Kuljiću, Milenku Kuljiću, Siniši Kuljiću, Milošu Govedarici, Vuku Vujoviću, Davoru Milićeviću, Jozi Rašiću, Zoranu Banduru, Marku Dunđeru i Marku Govedarici ukinuta mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH te naloženo vraćanje putnih isprava, prestanak zabrane izdavanja novih putnih isprava i zabrane korištenja lične karte za prelazak državne granice.