Optuženi Goran Vujović osuđen na 6, Miroslav Duka na 12, Željko Ilić na 5 godina zatvora

08.07.2016, 13:23

Nakon okončanog glavnog pretresa vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je izreklo prvostepenu presudu kojom su optuženi Goran Vujović, Miroslav Duka i Željko Ilić oglašeni krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istoga zakona, a optuženi Vujović Goran i u vezi s članom 21. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. S tim u vezi Sud je optuženog Gorana Vujovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, Miroslava Duku na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a optuženog Željka Ilića na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

 

Optuženima Goranu Vujoviću i Miroslavu Duka će se u izrečene kazne zatvora uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

 

Optuženi Goran Vujović, Miroslav Duka i Željko Ilić su oslobođeni obaveze da naknade troškove krivičnog postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava.

 

Optuženi Goran Vujović, Miroslav Duka i Željko Ilić su oglašeni krivim što su u vremenskom periodu od početka mjeseca juna pa do kraja mjeseca decembra 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva općine Bileća, znajući za taj napad, te znajući da njihove radnje čine dio tog napada, Goran Vujović, na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti u Bileći, Miroslav Duka, na dužnosti komandira milicije u Stanici javne bezbjednosti u Bileći, i Željko Ilić, vršeći dužnosti policajca u Stanici javne bezbjednosti u Bileći, s diskriminatorskom namjerom, počinili progon civilnog nesrpskog stanovništva općine Bileća zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim zatočenjima u nehumanim uslovima, deportacijom, ubistvima, mučenjima i fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.

 

Optuženi Miroslav Duka je oslobođen optužbe da je po tačkama 11a. i 13. izmijenjene optužnice počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1., a optuženi Željko Ilić je oslobođen optužbe da je po tačkama 17, 17a. i 21. počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana  172. stav 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. istog zakona.

 

Istom presudom je odbijena optužba da su optuženi Goran Vujović i Miroslav Duka po tačkama 4.c, 10c., 13, 17, 17a. i 17.b ranije optužnice počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1.  Takođe je odbijena optužba da je optuženi Željko Ilić po tačkama 23, 24 i 25 ranije optužnice počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana  172. stav 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. istog zakona.

 

Sud je, takođe, donio rješenje kojim su optuženima produžene mjere zabrane, i to: zabrana putovanja i obaveza javljanja nadležnom državnom organu, dok je ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta.