Nevzat Berovikj osuđen na 1 godinu zatvora

13.12.2017, 12:01

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je dana, 12. decembra 2017. godine izreklo presudu kojom je optuženi Nevzat Berovikj  oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2., u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi stava 1. i 2., sve u vezi sa članom 31. i 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.   

 

Nevzat Berovikj je oglašen krivim što je, kao član grupe za organizirani kriminal, svjesno pristao i postupao po uputama E.G2, kao vođe grupe za organizirani kriminal, svojim radnjama aktivno pomogao da E.G2, kao vođa grupe za organizirani kriminal, i E.G1, kao član grupe za organizirani kriminal i kao direktor i odgovorno lice firmu „A.T“ d.o.o.,  iskoriste za nelegalno poslovanje prilikom uvoza tekstilne robe iz Turske u BiH, kroz već razrađen metod tzv. „šoping tura“, pa je u tu svrhu po uputama E.G2, u okviru uloge koje mu je dodijelio, djelujući sporazumno sa ostalim članovima grupe za organizirani kriminal, kontinuirano poduzimao radnje koje su imale za cilj omogućavanje E.G2, E.G1 i firmi „A.T“ d.o.o. vršenje porezne utaje i prevare, kao i prikrivanje nelegalnih radnji fiktivnim pravnim poslovima.

 

Na osnovu primjene zakonskog propisa iz člana 56. KZ BiH, optuženom Nevzatu Berovikj u izrečenu kaznu zatvora uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru.

 

 

Sud je optuženom izrekao mjeru sigurnosti - zabranu vršenja djelatnosti, i to zabranu uvoza tekstilne robe i kožne galanterije u trajanju od 5 (pet) godina od vremena izdržavanja zatvorske kazne pa nadalje i oduzimanje predmeta koji su upotrijebljeni za učinjenje predmetnog krivičnog djela.

 

Na osnovu  člana 188. stav 4. ZKP BiH optuženi Nevzat Berovikj je oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka koji padaju na teret budžetskih sredstava.

 

Sud je, takođe, donio rješenjem kojim je optuženom Nevzatu Berovikju produžen pritvor zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga predviđenog članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH. Pritvor po ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne.