X-KRŽ-06/180-1 Todorović Vaso

Predmet nastao: Podizanjem optužnice.

Optužnica: Krivično djelo Genocid iz člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s članom 180. stav 1. te članovima 29. i 31. istog Zakona.

Tužilački broj: KT-RZ-43/08

Broj optuženih: 1

Tužilac: Ibro Bulić

Sudija za prethodno saslušanje: Georges Reniers

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u prvostepenom postupku: Senadin Begtašević, Vesna Jasenković, Re Davida

Datum potvrđivanja optužnice : 03.06.2008.

Predmet pravosnažno okončan : 22.10.2010.


Odjel: Odjel I


Činjenični supstrat optužnice:

U optužnici se navodi da je optuženi Vaso Todorović, u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, s namjerom da djelimično uništi grupu Bošnjaka, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica. Prema navodima iz optužnice optuženi Todorović je, dana 12. jula 1995. godine, učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara s ciljem istjerivanja i protjerivanja stanovništva na područja pod kontrolom Armije RBiH. Nadalje, u optužnici Tužilaštva se navodi da je optuženi Todorović, dana 13. jula 1995. godine, učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone, te je učestvovao u sprovođenju kolone od više stotina zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica. Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake. Optuženi Todorović je, tom prilikom, stražario kako neko od napadnutih zarobljenika ne bi pobjegao.


Optuženi/na: Todorović Vaso
Branilac: Haris Bojić
Presuda/Odluka Osuđujuća

1.

Optuženi/na: Todorović Vaso
Djelo: Genocid iz člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s članom 180. stav 1. te članovima 29. i 31. istog zakona.
Mjesto učinjenja djela: Srebrenica
Vrijeme učinjenja djela: 1995.
Broj oštećenih/žrtava: Nije utvrđen tačan broj

Sud je potvrdio optužnicu 3. juna 2008. godine. 

Optuženi Vaso Todorović izjasnio se 23. juna 2008. godine da nije kriv.

Pretresno vijeće u sastavu: Senadin Begtašević, Vesna Jesenković i David Re.

Glavni pretres počeo je 13. oktobra 2008. godine. Na istom ročištu tužilac je podnio izmijenjenu optužnicu kojom optuženog tereti za izvršenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a) i d) u vezi s članom 31. Krivičnog zakona BiH.

Sud je nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, dana 22. oktobra 2008. godine, izrekao presudu kojom je oglasio Vasu Todorovića krivim za pomaganje u ubistvima, deportaciji i prisilnom preseljenju kao zločinu protiv čovječnosti počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine i osudio ga na zatvorsku kaznu u trajanju od šest (6) godina.

 


Vijesti: