Vaso Todorović oglašen krivim

23.10.2008, 15:10
Sud Bosne i Hercegovine oglasio je dana 22.10.2008. godine Vasu Todorovića krivim za pomaganje u ubistvima, deportaciji i prisilnom preseljenju kao zločinu protiv čovječnosti počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje po kojem se Todorović izjasnio krivim za pomaganje u krivičnom djelu zločin protiv čovječnosti. Sud ga je osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina koja teče od 28.5.2007. godine, odnosno datuma kada je optuženi pritvoren.

Todorović je bio pripadnik Drugog odreda specijalne policije Šekovići. Oko 11.7.1995. godine on i njegova jedinica dobili su naređenje da pretraže bošnjačka sela u blizini Potočara u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica.

Naređenje je bilo da se pronađu svi Bošnjaci i izvrši razdvajanje muškaraca od žena i djece. Žene i djeca su trebali biti odvedeni u sabirni centar u Potočarima odakle bi bili trajno protjerani iz svojih domova sa područja Srebrenice. Muškarce je trebalo odvesti na drugu lokaciju nakon čega bi bili pogubljeni po prijekom postupku.

Dana, 12.7.1995. Todorović i njegova jedinica su bezuspješno tražili bošnjačke civile. Tog i narednog dana on je sa ostatkom svoje jedinice držao glavni putni pravac otvorenim kako bi se omogućio neometani izlazak iz enklave autobusima sa ženama i djecom.

Dana, 13.7.1995. godine Todorović je sa svojom jedinicom sudjelovao u zarobljavanju nekoliko hiljada muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći iz enklave kroz šumu. Zarobljenici su odvedeni na livadu u Sandićima gdje im se obratio general Ratko Mladić u prisustvu zamjenika komandanta specijalne policije, pukovnika Ljubiše Borovčanina. Todorović i njegova jedinica su zatim sproveli kolonu od oko 1000 zarobljenika sa livade do obližnjeg skladišta u Kravici, znajući da će oni tamo biti pogubljeni.

Zarobljenici su zatvoreni u skladište. Pripadnici Todorovićeve jedinice su ih zatim ubijali pucajući iz mitraljeza, pušaka i bacajući ručne bombe. Sud je utvrdio da je najmanje 1000 zarobljenika ubijeno otprilike za sat i po. Samo dva zarobljenika su preživjela. Todorović i drugi pripadnici njegove jednice čuvali su stražu na prednjem dijelu skladišta stojeći u polukrugu kako bi spriječili zarobljenike da pobjegnu. Borovčanin je u skladište stigao oko petnaest minuta od početka pucnjave.

Sud je utvrdio da Todorović lično nije direktno sudjelovao u ubistvima, ali da snosi visok stepen krivične odgovornosti zbog pomaganja onima koji su izvršili ubistva zarobljenika. Sud je utvrdio da se Todorović protivio naređenju, te da on sam nije pucao na žrtve. Todorović je u svojoj jedinici imao najniži čin.

Sud je utvrdio da je plan da se sakupe i po prijekom postupku pogube hiljade muškaraca Bošnjaka, a žene i djeca protjeraju iz Srebenice, iziskivao visok stepen organizacije i učešće velikog broja vojnika i policajaca poput Vase Todorovića.

Sud je napomenuo da je Todorović ponudio direktan dokaz da je plan da se žene i djeca bošnjačke nacionalnosti protjeraju, a muškarci ubiju, postojao ranije nego što je to utvrđeno presudama MKSJ vezanim za događaje u Srebrenici.

Prilikom određivanja kazne za Todorovića, Sud je uzeo u obzir njegovu značajnu pomoć Tužilaštvu u istrazi i obavezu koju je preuzeo da svjedoči protiv drugih počinilaca ubistava. Njegova pomoć je toliko dragocjena da je Sud značajno umanjio kaznu koju bi inače izrekao. Sud je značajno umanjio kaznu i zbog prizanja krivnje optuženog kao i njegovog javnog priznanja o tome šta su on i njegova jedinica radili.

Njegovim priznanjem krivnje umanjeni su troškovi postupka, a svjedoci, poput dvojice zarobljenika koji su preživjeli masakr, pošteđeni od ponovnog svjedočenja. Njegovo svjedočenje u drugim predmetima pomoći će u procesu ostvarivanja pravde u Bosni i Hercegovini.