Određen pritvor Vasi Todoroviću

08.04.2008, 16:59
Sud BiH donio je rješenje 8. aprila 2008. godine kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenom Vasi Todoroviću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 7. maja 2008. godine. Vaso Todorović je osumnjičen za krivično djelo genocida.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Todorović u svojstvu specijalca-policajca u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, zajedno sa drugim učesnicima, djelovao u zločinačkom poduhvatu s ciljem istrebljenja bošnjačkog naroda u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Nadalje, u prijedlogu Tužilaštva stoji da je osumnjičeni, zajedno sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, dana 12. i 13. jula 1995. godine, osiguravao cestu i istu zatvarao i otvarao za promet, u skladu sa planom prisilnog preseljenja oko 25 hiljada žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti. Dana, 13. jula 1995. godine osumnjičeni Todorović je, kako se navodi u prijedlogu Tužilaštva, izvršavao sigurnosne dužnosti u selu Sandići, općina Bratunac. Tu je, navodno, zadržavano više hiljada zarobljenih muškaraca, a zatim izdvojeno između 20 i 30 muškaraca i predano nepoznatim pripadnicima Vojske Republike Srpske, koji su ih odvezli kamionom i od kada im se gubi svaki trag. Nadalje, u prijedlogu Tužilaštva stoji kako je osumnjičeni Todorović, zajedno sa drugim pripadnicima Drugog odreda Šekovići, sproveo i zatvorio više od jedne hiljade zarobljenih muškaraca Bošnjaka. Civili su bili zatvoreni u zemljoraničku zadrugu u Kravici, da bi, kako se navodi u prijedlogu Tužilaštva, u ranim večernjim satima osumnjičeni, zajedno sa drugim pripadnicima Drugog odreda Šekovići, učestvovao u njihovom pogubljenju.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.  Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostane na slobodi, uticati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka. Sud je, također, odredio pritvor smatrajući da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog. Obzirom na težinu krivičnog djela za koje se sumnjiči, Sud je Todoroviću odredio pritvor i iz razloga sigurnosti i mira građana.