Predmet Mejakić i ostali ustupljen Sudu BiH

10.04.2006, 14:32
Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je 7. aprila 2006. godine potvrdilo odluku o ustupanju predmeta Mejakić i ostali Sudu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Tribunala u Hagu.

Odluka vijeća za ustupanje predmeta od 20. jula 2005. godine nalaže sekretaru MKSJ-a da organizuje prebacivanje optuženih u Bosnu i Hercegovinu u roku od 30 dana.

U istoj odluci nalaže se da Tužilaštvo MKSJ-a u najkraćem roku preda Tužilaštvu Bosne i Hercegovine  materijal koji potkrepljuje optužnicu, kao i ostale relevantne dokaze.

Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica ih tereti za zatvaranje u neljudskim uslovima, ubijanje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje, maltretiranje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje bosanskih muslimana, Hrvata i drugih ne Srba u logorima Omarska i Keraterm u Prijedoru između maja i augusta 1992. godine. Prema optužnici Željko Mejakić je u to vrijeme bio komandant logora Omarska, Momčilo Gruban komandir smjene straže u logoru Omarska, a  Dušan Fuštar obavljao je istu dužnost u logoru Keraterm. Duško Knežević, prema svemu sudeći, nije obavljao službenu dužnost ni u logoru Omarska, ni u logoru Keraterm, ali je imao dovoljno ovlasti da prema želji ulazi i izlazi iz logora, navodi se u optužnici.

Ovo je treći predmet koji je MKSJ ustupio Sudu Bosne i Hercegovine od septembra prošle godine.