Optuženici MKSJ u predmetu Mejakić i drugi prebačeni u Bosnu i Hercegovinu

09.05.2006, 00:00
Sudska policija Bosne i Hercegovine je danas na aerodromu u Banja Luci od pritvorskih vlasti Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu preuzela četvoricu optuženika MKSJ čiji je predmet odlukom sudskog vijeća MKSJ ustupljen Bosni i Hercegovini u skladu sa pravilom 11 bis Pravila postupka i dokazivanja MKSJ. Ovo je treći predmet koji je MKSJ ustupio vlastima Bosne i Hercegovine.

Mejakić Željko, Gruban Momčilo, Fuštar Dušan i Knežević Duško su prebačeni na Sud BiH, pred čijim Odjelom za ratne zločine će se dalje voditi postupak.  

Optužnica koju je potvrdio MKSJ tereti navedenu četvoricu za krivična djela zatvaranja u nehumanim uslovima, ubistva, mučenje, seksualne napade, zlostavljanje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje ne-srba u logorima Omarska i Keraterm kod Prijedora u periodu između maja i augusta 1992. godine.  

Za danas, 09. maja 2006. godine u 19.00 sati je zakazano ročište na kojem se navedene osobe trebaju prvi put pojaviti pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.