Sjednica apelacionog vijeća u predmetu Prce i dr.

21.06.2006, 00:00
U predmetu Prce Miroslava i dr. zakazana je sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine koja će se održati u četvrtak, 22. juna 2006. godine, u sudnici 8, sa početkom u 10,00 sati. Pretresno vijeće Odjela II je 24. februara 2006. godine izreklo presudu u ovom predmetu.

Optužene Miroslava Prcu i Dragana Čurčića optužnica je teretila za krivično djelo podrivanja vojne i odbrambene moći iz člana 144. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a optuženog Prce Miroslava dodatno za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 358. KZFBiH.

Izrečenom presudom, prvostepeno vijeće je optuženog Prce Miroslava proglasilo krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, zato što je u svojstvu ministra odbrane Fedracije Bosne i Hercegovine 2001. godine donio odluku kojom je naredio da se pripadnici Hrvatskog Vijeća Odbrane (HVO) pošalju na čekanje čime je za pripadnike HVO-a i Ministarstva odbrane FBiH nastala šteta u neutvrđenom iznosu. Prvostepeno vijeće je istovremeno utvrdilo kaznu zatvora za Prce Miroslava u trajanju od jedne godine i šest mjeseci. Uzevši u obzir ranije utvrđenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, izrečenu pravosnažnom presudom Suda BiH KPV-13/04 od 30.09.2004. godine, vijeće je Prce Miroslava osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina. 

U pogledu druge tačke optužnice, vijeće je optužene Prce Miroslava i Čurčić Dragana oslobodilo optužbe da su počinili krivično djelo podrivanja vojne i odbrambene moći iz člana 144. KZ FBiH.