Potvrđena optužnica u predmetu Mejakić i drugi

14.07.2006, 00:00
Sudija za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine (BiH) je danas potvrdio optužnicu protiv Mejakić Željka, Gruban Momčila, Fuštar Dušana i Knežević Duška.

Optužnica koju je podnijelo Tužilaštvo BiH tereti navedenu četvoricu za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH. Optužnica navodi da su optuženi, između aprila 1992. godine do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, koji su izveli pripadnici vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija, direktno učestvovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvaranju u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. 

Optužnica dalje navodi da je Mejakić Željko de facto obavljao funkciju komandanta logora Omarska, Gruban Momčilo funkciju komandira smjene straže u logoru Omarska, Fuštar Dušan komandanta smjene straže u logoru Keraterm dok Knežević Duško nije, prema navodima optužnice, obavljao nikakvu formalnu funkciju u logoru Omarska ali je redovno ulazio u logor gdje je vršio ubistva i premlaćivanja.

Ovo je treći predmet koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustupio vlastima BiH. Optuženi su iz pritvorsku jedinice MKSJ u BiH prebačeni 9. maja 2006. godine.