Izjašnjenje o krivnji u predmetu Mejakić i drugi

27.07.2006, 11:47
Ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Mejakić i drugi zakazano je pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine za sutra, 28. jula 2006. godine u sudnici 6. sa početkom u 15:00 sati.

Optužnica, koju je podnijelo Tužilaštvo BiH, tereti Mejakić Željka, Gruban Momčila, Fuštar Dušana i Knežević Duška za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH. Optužnica navodi da su optuženi, od aprila 1992. pa do kraja godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, direktno učestvovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvaranju u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Ovo su izveli pripadnici vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija.

Optužnica dalje navodi da je Mejakić Željko de facto obavljao funkciju komandanta logora Omarska, Gruban Momčilo funkciju komandira smjene straže u logoru Omarska, Fuštar Dušan komandanta smjene straže u logoru Keraterm dok Knežević Duško nije, prema navodima optužnice, obavljao nikakvu formalnu funkciju u logoru Omarska, ali je redovno ulazio u logor gdje je vršio ubistva i premlaćivanja.

Ovaj predmet je treći koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio vlastima BiH. Optuženi su iz pritvorske jedinice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 9. maja 2006. godine prebačeni u BiH.