Optuženi u predmetu Mejakić i drugi izjasnili se da nisu krivi

28.07.2006, 17:34
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, održanom danas, u predmetu Mejakić i drugi svi optuženi, Mejakić Željko, Gruban Momčilo, Knežević Duško i Fuštar Dušan su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.  

Optužnica koju je podnijelo Tužilaštvo BiH tereti ih za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH. Optužnica navodi da su optuženi, od aprila 1992. pa do kraja godine, u okviru širokog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, koji su izveli pripadnici vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija, direktno učestvovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvranju u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. 

Optužnica dalje navodi da je Mejakić Željko de facto obavljao funkciju komandanta logora Omarska, Gruban Momčilo funkciju komandira smjene straže u logoru Omarska, Fuštar Dušan komandanta smjene straže u logoru Keraterm, dok Knežević Duško, prema navodina optužnice,  nije obavljao nikakvu formalnu funkciju u logoru Omarska, ali je redovno ulazio u logor gdje je vršio ubistva i premlaćivanja.

Ovo je treći predmet koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio vlastima BiH. Optuženi su iz pritvorske jedinice MKSJ prebačeni u BiH 9. maja 2006. godine