Mitar Rašević i Savo Todović, optuženici pred MKSJ, prebačeni u Bosnu i Hercegovinu

03.10.2006, 15:37
Sudska policija Suda Bosne i Hercegovine danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo preuzela Mitra Raševića i Savu Todovića, optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju čiji je predmet ustupljen vlastima Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Optužnica koju je potvrdio MKSJ tereti Raševića i Todovića za krivična djela zločina protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja. Prema navodima optužnice Mitar Rašević je prije, za vrijeme i poslije rata bio komadant straže u Kazneno-popravnom domu u Foči. Za vrijeme rata navodno je bio zadužen za nadzor nad najmanje 37 zatvorskih čuvara. 

Savo Todović je navodno od 20. aprila 1992. godine do 09. avgusta 1993. godine bio drugi u upravnoj hijerarhiji KP Doma u Foči.  Na položaju pomoćnika upravnika KP Doma se, prema navodima optužnice, nalazio od 10. avgusta 1993. godine do 31. oktobra 1994. godine. Optužnica dalje navodi da su Mitar Rašević i Savo Todović, između ostalog, od aprila do jula 1992. godine zajedno sa drugim članovima uprave u KP Domu uspostavili svakodnevnu rutinsku praksu premlaćivanja zatvorenika. Oni su navodno napravili spisak zatvorenika za premlaćivanje, naročito tokom noćnih ispitivanja.

Vijeće Međunarodnog suda donijelo je rješenje 31. maja 2006. prema kojem predmet Mitar Rašević i drugi ne spada u predmete koje nužno treba procesuirati pred Međunarodnim sudom i koji kao takav može biti proslijeđen nadležnim organima u BiH koji su adekvatno pripremljeni za njegovo dalje procesuiranje. Nakon što je optuženi Savo Todović uložio žalbu na ovu odluku, Žalbeno vijeće MKSJ-a je 4. septembra 2006. potvrdilo odluku o ustupanju.

Odluka o ustupanju predmeta Mitar Rašević i drugi vlastima BiH na dalje procesuiranje  peta je pravosnažna odluka ove prirode.

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu prijedlog za određivanje pritvora, u odnosu na Mitra Raševića i Savu Todovića, koji je trenutno u razmatranju.