Određen pritvor Mitru Raševiću i Savi Todoviću

04.10.2006, 15:54
Sudija za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH donio je jučer, 03. oktobra 2006. godine, rješenje kojim se određuje pritvor Mitru Raševiću i Savi Todoviću u trajanju od mjesec dana.

Optužnica koju je potvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju tereti Raševića i Todovića za krivična djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.  Prema navodima optužnice Mitar Rašević je prije, za vrijeme i poslije rata bio komadant straže u Kazneno-popravnom domu u Foči.  Savo Todović navodno je od 20. aprila 1992. godine do 09. avgusta 1993. godine bio drugi u upravnoj hijerarhiji KP Doma u Foči. Na položaju pomoćnika upravnika KP Doma nalazio se, prema navodima optužnice, od 10. avgusta 1993. godine do 31. oktobra 1994. godine.  Optužnica ih tereti za individualnu i komandnu odgovornost za progon nesrpskog stanovništva općine Foča, mučenje i premlaćivanje zatvorenika u KP Domu u Foči, teška ubistva sa umišljajem, zatvaranje i nečovječno postupanje prema zatvorenicima, te porobljavanje.

Nakon javnog saslušanja, Sud je na osnovu podnesenog dokaznog materijala i izjava svjedoka zaključio da postoji osnovana sumnja da su Mitar Rašević i Savo Todović počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Nadalje, Sud je odredio pritvor na osnovu člana 132. stav 1. tačaka a) i d) ZKP BiH smatrajući da postoji opasnost od bijega optuženih ukoliko bi bili pušteni na slobodu, te imajući u vidu da je propisana kazna za djela koja im se stavljaju na teret viša od 10 godina zatvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 03. novembra 2006. godine ili do nove odluke Suda.