Potvrđena optužnica u predmetu Nenad Tanasković

09.10.2006, 15:03
Sudija za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH potvrdio je, 06.10.2006. godine, optužnicu protiv Nenada Tanaskovića. Optužnica ga tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica navodi da je Nenad Tanasković u periodu od aprila do kraja juna 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije, Stanice javne bezbjednosti Višegrad, učestvovao u širokom ili sistematskom napadu pripadnika Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, policije i paravojnih formacija na civilno muslimansko stanovništvo na području opštine Višegrad.  Optužnica dalje navodi da je pri ovom napadu, između ostalog, stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, silovano, nezakonito lišavano slobode i prisilno premješteno van teritorije ove opštine.

Optužnica navodi da je Nenad Tanasković, između ostalog, 31. maja 1992. godine zajedno sa grupom pripadnika paravojske napao nebranjena sela u kojima je živjelo muslimansko stanovništvo.  Ovom prilikom navodno je formiran živi štit od zarobljenih muških civila.  Optuženi je navodno lično učestvovao u paljenju kuća zarobljenih osoba kao i u mlaćenju nekih od njih.

Optužnica