Potvrđena optužnica u predmetu Željko Lelek

21.11.2006, 17:00
Suda BiH potvrdio je, 20. novembra 2006. godine, optužnicu protiv Željka Leleka koja ga tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice Željko Lelek je na dužnosti policajca u Višegradu, između ostalog, vršio ubistva, mučenja i silovanja u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih formacija usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva tokom aprila, maja i juna 1992. godine na području opštine Višegrad.

Optužnica navodi da je optuženi, zajedno sa još dvije osobe, početkom juna 1992. godine, dovezao na most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu dvije žene, bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedna nosila bebu staru do šest mjeseci.  Vlatko Pecikoza je, navodno, bebu bacio uvis, da bi je prilikom pada optuženi, navodno, dočekao na oštricu noža te naredio majci da pije krv svog djeteta. Optuženi je, navodno, potom zaklao obje žene.

U istom periodu, prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa Milanom Lukićem silovao žensku osobu, vrjeđajući je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Optužnica dalje navodi da su ovu osobu tokom sljedećih deset dana, kada je bila zarobljena, optuženi i druge osobe svakodnevno silovali, te fizički i psihički zlostavljali.  

Optužnica