Potvrđena optužnica u predmetu Marko Radić i drugi

04.12.2006, 13:12
Sud BiH potvrdio je optužnicu, 01. decembra 2006. godine, protiv Marka Radića, Dragana Šunjića i Damira Brekala.

Optužnica ih tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i to:

  • ubistvo
  • zatvaranje
  • mučenje
  • seksualno nasilje
  • progon i
  • druga nečovječna djela

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od jula 1993. do marta 1994. godine, u svojstvu oficira i pripadnika Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a, u okviru napada na civilno bošnjačko stanovništvo opštine Mostar, između ostalog, planirali, naredili i podstrekavali napad na bošnjačke civile. 

Optužnica dalje navodi da je Marko Radić, u svojstvu komandanta diverzantske jedinice „Ivan Stanić-Ćićo, a kasnije kao zapovjednik Druge Brigade HVO-a, odgovoran za ubistva zatvorenika koja su počinile osobe nad kojima je imao efektivnu kontrolu.  U septembru 1993. godine Damir Brekalo je, navodno, doveo jednu osobu ženskog spola Marku Radiću, koji ju je navodno prisilio na seksualni odnos, nakon čega je naredio neidentificiranom vojniku HVO-a da je siluje.

Prema navodima optužnice Dragan Šunjić je u periodu od augusta 1993. do marta 1994. godine, u svojstvu zamjenika zatvora Vojno, učestvovao u formiranju zatvora, hapšenju i nezakonitom zatočenju bošnjačkih civila. Optuženi je, navodno, imao ovlasti i kontrolu nad uslovima u zatvoru i osobama koje su u njemu radile.

U augustu 1993. godine Damir Brekalo je, navodno, pretukao dvojicu zatočenika dok su obavljali prinudne radove na prvim borbenim linijama u Bijelom Polju, opština Mostar.  Iste večeri optuženi ih je, navodno, izveo iz podruma gdje su bili zatočeni, a nakon toga ih lišio života.  U julu 1993. godine optuženi je, navodno, silovao jednu osobu ženskog spola u Bijelom Polju.