Određen pritvor Zoranu Živanoviću

11.12.2006, 16:43
Sud BiH donio je rješenje, 09. decembra 2006. godine, kojim se određuje pritvor prema osumnjičenom Zoranu Živanoviću u trajanju od mjesec dana, a koji prema ovom rješenju može trajati najduže do 08. januara 2007. godine. Zoran Živanović osumnjičen je za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni, kao vojni policajac i pripadnik jedinice Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, planirao, naređivao, poticao, počinio i podržavao činjenje krivičnih djela u okviru rasprostranjenog i sistematskog napada na bošnjačko stanovništvo u Srebrenici u julu 1995. godine.  Tužilac u prijedlogu navodi da je osumnjičeni 12. i 13. jula 1995. godine učestvovao u organizovanom odvajanju muškaraca od žena i djece u Potočarima. Nadalje, u prijedlogu se navodi da je osumnjičeni 13. i 14. jula 1995. godine, zajedno sa drugim osobama, osiguravao osnovnu školu Vuk Karadžić u Bratuncu, u kojoj su nezakonito pritvoreni nenaoružani civili od kojih je 6 ubijeno.  Prema navodima, iz prijedloga za određivanje pritvora, osumnjičeni i Željko Zarić su 14. jula 1995. godine izdvojili tri nenaoružana civila koja su bila pritvorena u školi u Grbavci, te ih lišili života.

Sud smatra da, na osnovu podnesenog dokaznog materijala, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti.  Uz ovo, Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva osumnjičenog i opasnosti da bi sa slobode uticao na tok krivičnog postupka.