Potvrđena optužnica u predmetu Marinko Marić

28.12.2006, 15:59
Sud BiH potvrdio je, 26. decembra 2006. godine, optužnicu protiv Marinka Marića koja ga tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice Marinko Marić je u drugoj polovini 1993. godine u logoru „Gabela“, opština Čapljina, kao pripadnik brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) „Knez Domagoj“ u svojstvu isljednika Sigurnosno-informativne službe ove brigade, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila tokom rata.

Optužnica, između ostalog, navodi da je optuženi 10. augusta 1993. godine u logoru „Gabela“,  nakon ispitivanja dvojice zatvorenika, naredio da jednog zatvorenika, koji je ležao u besvjesnom stanju napukle lobanje u lokvi krvi, iznesu ispred zgrade i da mu iz plastičnih boca sipaju vodu u usta, nakon čega je zatvorenik preminuo.

Optužnica dalje navodi da je optuženi 30. septembra 1993. godine, zajedno sa Nikolom Andrunom i još jednom osobom, učestvovao u premlaćivanju i mučenju jednog zatvorenika.  Prema navodima iz optužnice Marinko Marić je u bjekstvu.

Optužnica