Izjašnjenje o krivnji u predmetu Paško Ljubičić

08.01.2007, 10:11
Ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Paška Ljubičića zakazano je za 9. januar 2007. godine sa početkom u 12:00 sati u sudnici broj 3. Optužnica ga tereti za krivična djela zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i povrede zakona ili običaja rata.

Prema navodima optužnice Paško Ljubičić je od januara do kraja jula 1993. godine učestvovao u sklopu širokog ili sistematskog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko civilno stanovništvo u opštinama Vitez i Busovača.  Optužnica dalje navodi da je optuženi od januara do jula 1993. godine vršio dužnost komadanta Četvrte bojne vojne policije, koja je funkcionrala u Operativnoj zoni središnja Bosna (OZSB) HVO-a.  On je navodno formalno i de facto imao kontrolu nad pripadnicima Vojne policije HVO-a u OZSB. 
Ovo je četvrti od ukupno pet predmeta koji su, prema odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), ustupljeni na dalje postupanje vlastima BiH.  Optuženi je 22. septembra 2006. godine prebačen na teritoriju BiH.